7 Nisan 2008 Pazartesi

Kışın prostattan korunmak için

Kendinizi sıcak tutun
Kabız kalmamaya özen gösterin
Egzersize devam
Alkol tüketimine dikkat
Belirli bir periyotta ihtiyaç hissetmeseniz dahi tuvalete gidiniz
Mesane boynu ve prostatı harekete geçirecek ilaçları doktorunuza danışmadan kullanmayınız.

Prostatın temel görevi spermlerin taşınmasından sorumlu olan semenin içerisindeki sıvıların üretimidir. Prostat bezi boşaltım sisteminin bir parçası olmamakla birlikte, konumundan dolayı bu sistemin sağlıklı işlev görmesi açısından büyük önem taşır. Boşaltım sistemi vücut sıvılarını süzerek idrarın oluşumunda görev alan böbreklerde başlar, idrar böbreklerden mesaneye iletilir, orada işeyene kadar depolanır ve işeme sırasında üretra yoluyla dışarı atılır. Prostat bezi işte üretranın en üst kısmını çevrelediğinden büyüdüğü zaman idrar yoluna basısı sonucu idrar yapmanızı zorlaştırır.

Ayrıca, Üriner sistem sindirim sistemi ile yakından ilişkilidir. Kabızlık, kolit bağırsak hastalıkları idrar yoluna olan etkilerinden dolayı prostat hastalarını daha çok etkiler. Böyle durumlarda mevcut prostat büyüklüğü yalancı şişkinlik sebebiyle daha fazla hacim kazanır ve tıkanıklığa dönük şikayetler yaratır.

Bu şikayetlerden bazıları:
Gece idrara kalkma
Kesik kesik işeme
Sık idrara çıkma
İdrar yolunda enfeksiyon yokken dahi yanma,sızı
Ayrıca idrarda kanama
İdrar akış hızında yavaşlama
İdrar kalibrinde incelme

Prostat büyümesi cinsel fonksiyonu da etkiler.
Aynı zamanda:
Erken boşalma
Kanlı ejakülasyon
Boşalma sırasında yanma ve sızı görülebilir.

Ayrıca prostat şikayetleri boşalma hissini negatif etkilediği için isteksizlik ve sertleşme sorununa yol açabilir. Araştırmalar prostata bağlı şikayetleri olan hastaların % 20’sinin cinsellikle ilgili problemler yaşadığını ortaya koymaktadır.

Prostat şikayetleri 3 tipte görülür:
İnflamasyon durumunda prostat şişer ve hassaslaşır. Çoğu zaman kaynağı bakteriyel enfeksiyondur. En sık 25-45 yaşları arasında görülür.

Prostatın Kanser Olmayan Büyümesi 45 yaş civarında prostat bezi içindeki dokunun tekrar büyümeye başlamasıdır. Tipik olarak idrar yolunda sorunlara yol açmaktadır.

Prostat Kanseri ise sıklıkla 50 yaşından sonra görülür. Dokuların anormal ve kontrolsüz büyümesi ile gelişir. Belirtileri kanser olmayan prostat büyümesi ile aynı olduğundan düzenli kontroller büyük önem taşır.

40’lı yaşlardan sonra görülen cinsel fonksiyon sorunlarının önemli bir kısmını da prostata bağlı hastalıklar oluşturmaktadır. Bu açıdan şikayeti olsun olmasın 40 yaşından itibaren her erkeğin yılda bir kez ürolojik kontrolü önerilmektedir.